top of page
_H6A2741croplite.jpg

ARKTISKT FÅGELLIV I NORDNORSKT
VINTERLANDSKAP

Om resan

ARKTISKT FÅGELLIV I
NORDLIGT VINTERLANDSKAP
MED FANTASTISKA FOTOMÖJLIGHETER

32.400 kr

25 FEBRUARI - 4 MARS 2026   /   8 DAGAR, 7 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

För oss fotografer handlar det naturligtvis om ljuset. Från vår till sen sommar går solen aldrig ner, medan det i december och januari är i stort sett helt mörkt. Men i början av februari återvänder solljuset, och det går fort. Dagarna blir snabbt längre, och i slutet av februari, början av mars har vi ett utdraget men lågt solljus. 

Varanger ligger nordligast på den skandinaviska halvön, i östra delen av norska finnmarken. Området är känt för sin vackra och speciella natur med alltifrån dramatiska klippor, stora vidder, myrmarker och björkskog.

Resan har visserligen arktiska fåglar i första fokus, men vinterlandskapen och det säregna ljuset gör att landskapsfotograferingen kan bli ytterst givande.

Fågellivet är speciellt, och med de gömslen och fågelmatningar vi kan utnyttja håller fågelfotograferingen hög klass.

Varanger tillhör norra Europas fågelrikaste trakter.

 

Vi börjar resan från antingen Kirkenes flygplats eller Ivalo flygplats i norra Finland. Detta bestäms så snart flygbolagen har öppnat tidtabellen, dags dato 21 mars 2025 finns ingen tidtabell än. Tittar man på nuvarande datum är flygpriserna desamma. Vi kör till ett hotell en bit in i Finland, där vi bor en natt. Vi fotograferar tallbit, lappmes, lavskrikor med mera vid en berömd fågelmatning alldeles där vi bor. Vi utnyttjar både första eftermiddagen (lite beroende på flygtider) och tidig morgon den 26:e februari till detta. Efter en riklig och god frukost på hotellet, där i stort sett alla rum har sjöutsikt, börjar vi färden mot Båtsfjord.

 

Väl i Båtsfjord stannar vi där i tre dagar och nyttjar de flytgömslen som har gott om plats och är utrustade med toalett. Gömslena ligger inne i hamnområdet, och här möter vi framför allt mängder med ejdrar och praktejdrar i stor mängd men också alfågel och  alförrädare. Alförrädaren är en art som förr övervintrade i Sibirien, men som de senaste decennierna ökat i antal Nordnorge. De isfria fjordarna gör att de samlas här i stor mängd.

Från flytgömslena kommer vi riktigt nära, och vi fotograferar från det närmaste man kan komma vattennivån. Vi får bilder på praktejder och andra andfåglar som nästan inte går att få på något annat ställe. Efter fyra-fem timmar i gömslena följer vi med Rainer Hansen i hans båt och kör runt både inne i och utanför hamnområdet. Här får vi mängder med chanser till actionbilder på flygande, landande och lyftande praktejdrar, vanliga ejdrar och andra arktiska övervintrare.

Genom att göra detta redan i slutet av februari har vi troligen fler ejdrar, praktejdar än senare på säsongen. Och vi hoppas kunna arbeta med ljuset på ett sätt som blir svårare längre fram. 

Till Varangers fjordar och marker kommer ofta gästarter som normalt hör hemma på andra kontinenter. Det finns en enkel orsak. Så här långt norrut är avstånden mellan kontinenterna litet. Det innebär en extra spänning, och besöken kan komma både från väster (Kanada) och öster (Sibirien).

Ute i fjordarna kan vi med lite tur få syn på svartnäbbad och vitnäbbad islom.

VI har valt att tillbringa tre dagar i Båtsfjorden. Praktejdrarna och de andra andfåglarna utgör ändå lite av en fotografisk höjdpunkt, och med flera dagar hinner vi förmodligen fotografera under alla möjliga väderförhållanden. Här ändras vädret snabbt. Strålande solsken avlöses av snöoväder, och någon timme senare skiner solen igen.

Efter tre innehållsrika dagar i Båtsfjorden tar vi oss vidare mot Vardø för övernattning. På vägen spanar vi efter hökugglor, häromåret kunde vi fotografera upp till tiuotalet olika hökugglor alldeles intill vägen. Vi kör kanske landskapsfoton i den vackra fjällmiljön, som man här stöter på bara på ett hundratal meters höjd över havet.

 

Middag i Vardsö. Har vi tur kan vi fotografera norrsken med Hornøya i förgrunden på kvällen. På morgonen därpå ut till fågelparadiset Hornøya. 

Så här års är snön kvar, men luften sjuder av aktivitet och överallt hittar vi bland annat tretåiga måsar, sillgrisslor och även flera tusen toppskarvar som brukar övervintra här. Bered er på ett riktigt spektakulärt fågelliv, och på ett väder som på en kvart kan växla från snöyra till strålande solsken. Det rika fågellivet och de varierande väderförhållandena ger möjligheter till mycket skiftande bilder. 

Eftersom fågellivet är så rikt på Hornöya samtidigt som vädret varierar stannar vi på Vardö tre nätter för att få flera dagar på Hornöya. Ibland kan det också vara så att vädret inte tillåter hamnkaptenens båt att gå ut - och då är det bra att ha en axtra dag.

En kväll/natt fotograferar vi harar och förhoppningsvis ripor från ett nattgömsle någon timmes bilväg från Vardö. Ger vi upp vid midnatt har vi chans till hyfsad sömn även om vi åker ut på Hornöya dagen därpå. Vi kan också välja att sitta kvar större delen av natten. Men då blir det jobbigt för den eller dem som vill ut till Hornöya på morgonen/förmiddagen dagen efter.

Vi kommer en förmiddag att engagera en lokal guide nära Vardö/Vadsö som tar oss ut i markerna för att hitta och fotografera bland annat ripor i snölandskapet.

 

Tidigt sista morgonen fotograferar vi fåglar kring Vardø. Skärsnäppor på stranden, trutar av olika slag, tretåig mås som inväntar häckningssäsongen överallt, på fönsterbrädor, till och med utomhuslampor. Sen äter vi frukost innan vi beger oss tillbaka till Ivalo alternativt Kirkenes för hemflyg. 

Du kan läsa mer om varje plats i dagsprogrammet ned.

Det kan av vädermässiga eller andra skäl ske mindre ändringar i den planerade rutten.

Lägg märke till att vi lagt in fler dagar på flera ställen.

 

Två-tre dagars intensiv fotografering av praktejder, alförrädare och andra arktiska arter helt nära vattenytan från världskända flytgömslen och från rib-båt. Andra arrangörer har oftast bara en eller två dagar i dessa gömslen, som är  lite av höjdpunkten på resan. Efter gömslesittningen varje dag fotograferar vi en till en och en halv timme från rib-båt, vi försöker få flygande praktejdrar och andra.

När vi gör resan så här tidigt kan vi experimentera med belysning tidigt på morgonen.

Den sista kvällen/natten i Båtssfjord fotograferar vi harar från ett nattgömsle med belysning.

Med minst två, valfritt tre dagars fotografering från flytgömslena hinner vi få många olika väder och ljusförhållanden. Häruppe varierar vädret fort, solsken ena minuten, tjugo minuter senare snöoväder. 

Man kan eventuellt byta natten med harar, rävar mot ett tredje pass i flytgömslena den sista morgonen innan vi åker vidare.

 

Fotografering på ett vintrigt Hornøya, det spektakulära fågelberget med bland annat tiotusentals sillgrisslor, toppskarv och tretåig mås och förhoppningsvis lunnefågel.

 

Fotografering av spektakulära landskap i magiskt vinterljus.

 

Fotografering av stannfåglar som lappmes, tallbit och lavskrika i taigamiljö.

 

Allt detta avnjuts i boenden med ett verkligt vinterlandskap utanför dörren.

Galleri

KLICKA PÅ AKTUELL BILD ELLER BÖRJA MED BILD 1 OCH GÅ GRAMÅT

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

Dag 1:

Ankomst. Vi ses finländska Ivalo när flyget landar  klockan 12-13. Vi kör i minibuss en timme till hotellet med de för fågelfotografer välkända fågelmatningarna på baksidan. Beroende på hur flygtidtabellerna kommer att se ut kan det hända att vi istället för Ivalo väljer Kirkenes flygplats för samling (och då även för hemfärd vid resans slut). Har vi tid när vi kommit till hotellet går vi raka vägen ut och fotograferar tills ljuset sviker och fåglarna avtar. En del fåglar är stannarter, och den väl inarbetade matningen vcid hotellet drar till sig till exempel tallbit, lappmes, lavskrika men också andra arter. Middag på hotellet på kvällen innan vi somnar alldeles intill vattnet.

Dag 2: Vi går upp tidigt och raka vägen ut till fågelmatningarna, som ligger bakom våra rum. När vi efter några timmars intensiv fotografering börjar bli hungriga äter vi en rejäl frukost på hotellet. Vid 10-tiden är det så dags för oss att köra mot Norge för att någon gång vid 14-tiden nå Båtsfjord. 

På vägen till Båtsfjord kollar vi in det speciella landskapet, vi ser renar och inte minst spanar vi på en sträcka efter hökugglor som, brukar hålla till nära vägen. 

 

I Båtsfjorden bor vi tre nätter på ett litet men trevligt hotell nära båthamnen, och här finns också en restaurang. Middag tre kvällar ingår liksom frukostpakke och typ brunch.

 

Dag 3:

Denna morgon och följande fotograferar vi nu framför allt praktejder, ejder, alfågel, alförrädare men också många andra fåglar, dels från de berömda flytgömslena, dels från Rainers rib-båt.

Vi går ut den korta sträckan till hamnen vid fyratiden. Innan vi åker ut till flytgömslena tar vi på oss varma flytdräkter, dem har vi fått och provat på hotellet kvällen innan. Båtfärden, som bara tar ett par minuter, tar oss ut till ett av de två flytgömslen mitt i hamnen. Det finns  fotoluckor alldeles nere vid vattennivån och det finns även toalett. Tröttnar man på att ligga stänger man den nedre luckan och fotograferar bekvämt från en stol lite högre upp. Fåglarna fotograferar vi från en halvmeters håll till betydligt längre avstånd. Änderna simmar oberörda runt oss, och vi byter kanske fotohål för att få olika vinklar. Det är en fantastisk upplevelse att ha till exempel praktejder på så nära håll, och gömslena ger en unik möjlighet till bilder som man svårligen får på annat håll. Fåglarna simmar omkring gömslena på alla håll, de dyker och kommer upp till vattenytan. En telezoom på 100-4/500 mm eller 180 (200)-560 mm är mycket användbar, ett superlångt tele ( 600, 840 mm) är bra när fåglarna är på längre håll. 

Vi får med oss ett frukostpaket och kaffe och stannar i gömslet ca fyra och en halv till fem timmar. (Det finns toalett i eget rum i gömslet.)

Därefter blir vi upphämtade för en tur med båt i cirka en till en och en halv timme runt i och omkring hamnområdet, detta är bästa tillfället för action- och flyktbilder när praktejdrar, ejdrar och andra fåglar lyfter och landar. Vi är klara någon gång mellan 10 och 11.

Vi äter sen frukost/brunch på hotellet.

Sedan är det fri tid för fotografering eller annat innan det blir mörkt. Av erfarenhet vet jag att de flesta behöver någon timmes vila också, vi går upp tidigt många dagar i rad

Och från vintern 2025 har Rainer satt upp gömslen för bland annat vinterharar bi mörkret, belysta med strålkastare.

Middag med dessert på kvällen.

 

Dag 4:

Denna dag innehåller samma agenda som dag två. Men de som vill kan sitta i nattgömslet för harar och kanske räv. Spännande med belysning och ibland blir det riktigt bra action.

Dag 5:

Denna dag innehåller samma förmiddagspass vid flytgömslena och på rib-båten som dag 2 0ch 3, men vi avslutar vid 10.30 De som suttit i hargömsle på kvällen/natten kan be om lov att få sova längre istället, detta är tredje morgonen för praktejder m.m. Brunch på hotellet innan vi packar ihop och lämnar hotellet 12-12.30.

Vi köper med oss någon mat och kör vidare i riktning Vardø. På vägen spanar vi åter efter hökugglor och ren.

På kvällen checkar vi in på hotellet och äter något. Denna kväll eller en av de andra kvällarna utom den kväll då vi är bokade i nattgömslet för harar försöker vi oss på norrskensfotografering, kanske med Hornöya delkvis i förgrunden.

Dag 6:

Vi blir på morgonen skjutsade ut till Hornøya med båt och där blir vi avsläppta för upphämtning på eftermiddagen.

Ön som ligger utanför Vardø utgörs till större delen av en jättelik fågelklippa. Nu i slutet av mars fylls himlen av fåglar. Det är ett osannolikt spektakel när tusentals grisslor plötsligt lyfter och flyger runt runt mot Vadsø och tillbaka. Skådespelet är imponerande, ljudet öronbedövande som på en hårdrockskonsert.

De tretåiga måsarna ockuperar de klippväggar som är snöfria, och där snön fortfarande ligger kvar sitter de i snön i väntan på att klippavsatsen ska befrias från dess vita täcke. Måsarna delar klippan med sillgrisslorna, fast arterna häckar en bit ifrån varandra.

Mer än tusen toppskarvar brukar hålla till på klipporna runt ön. De vilar oftast på klipporna längre ner, närmare havsytan. Högre upp svävar korparna på jakt efter något ätbart, och vid denna tid är det full aktivitet inför parningen. Frukost och matpakke till Hornöya. Upphämtning på eftermiddagen. VI hinner få oss lite mat innan vi beger oss på kvällens aktivitet.

Tidigt på kvällen bär det iväg en timme till ett spännande gömsle för fografering av harar på kvällen/natten med belysning i motljus. Förutom harar kan räv eller ripa dyka upp, ripa så länge det är ljust.

 

Dag 7:

Samma som dag 6 men utan kvälls/nattgömsle. Frukost och matpakke till Hornöya. Middag på kvällen. Vi kan också följa med en lokal fågelguide för att hitta och fotografera ripor i snölandskapet.

 

Dag 8:

På morgonen från cirka klockan 5 fotograferar vi fåglar kring Vardø. Skärsnäppor på stranden, trutar av olika slag, tretåig mås som inväntar häckningssäsongen överallt, på fönsterbrädor, till och med utomhuslampor. Sedan kör vi 4-5 timmar mot antingen Kirkenes flygplats eller Ivalo flygplats i nordligaste Finland.

Dagsprogrammet är preliminärt, mindre ändringar kan ske. Men antalet fototillfällen ska inte minska, möjligen öka. Vi kan inte heller garantera vad vädret kan ställa till med. Det finns dagar då båten till Hornöya inte går, det är för hög sjö. Av den anledningen har vi flera dagar på Vardö för att vara någorlunda säkra på att komma ut till Hornöya. I Båtsfjord brukar vi gå ut till gömslena i stort sett oavsett vädret, men båtturen efter gömslet kan - dock ytterst sällan - tvingas ställa in om vädret närmar sig styv kuling eller storm.

Prakisk information
PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

25 februari - 4 mars 2026    Observera!    8 dagar, 7 nätter

 

Pris  32.400 kr

Boka-tidigt-pris innan 1 maj 2025: 28.900 kr.

Boka-tidigt-pris innan 1 juli 2025: <29.900 kr.

(Anmälningsavgift 3 500 kr)*

Reseledare

Brutus Östling

 

Antal deltagare

Min 5 / Max 6

 

I priset ingår:

I priset ingår frukostpension i form av frukost eller frukostpaket beroende på hur dagsprogrammet ser ut.

Middag ingår alla dagar utom ett par kvällar i Vardö.
Vatten eller måltidsdryck som serveras ingår.

Alkoholhaltig dryck ingår ej.

Lunch/brunch/matpakke ingår de flesta dagar. Utom ett par dagar när vi kör långt. Dessa dagar stannar vi där det passar. Ofta är det inte alls dyrt, men lägger vi in det i priset måste vi ta i i överkant. dessa mellanmål betalas på plats.

Transporter

Hämtning och lämning vid Kirkenes flygplats/Ivalo flygplats (Finland). Detta bestäms när flygtider och priser finns tillgängliga.

Vi kör en minibuss.

 

Ej inkluderat i priset

Flyg tur och retur till Kirkenes, dricks, vissa måltider, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.

Enkelrumstillägg (i mån av plats)

6 500 kr

 

Resans början och slut

Resan börjar och slutar på Kirkenes flygplats, alternativt Ivalo flygplats - vi anpassar detta efter flygtider. Hemflyg från samma flygplats som vi lämnar besked om senast 1 juni 2025. Tider meddelas samtidigt. Boka inga flyg innan detta är bestämt.

 

Kamerautrustning

Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap till porträtt av fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv eller normalzoom med motsvarande 24 mm fullformat till långa teleobjektiv. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat ger med 400 mm en bildvinkel som motsvarar 600 eller 640 mm med en fullformatskamera. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Ett enkelt och lättviktigt stativ bör tas med, speciellt om tillfälle ges till nattfotografering eller, med tur, norrsken.

 

Kläder

Det är kallt i Varanger i mars. Varma kläder och skor förordas, klädsel för ner till minus 10-30 grader (det senare bara riktigt extrema dagar).  Men minus 5 och rejäl vind kan kännas som minus 15-20°.

 

Tillgänglighet

Boendet och fotograferingen har begränsningar vad gäller tillgänglighet. I några områden är terrängen svår om man har begränsningar vad gäller rörlighet. 

 

Visum/Pass

Pass. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor. Anmälningsavgiften 3.500 SEK inbetalas via faktura i samband med anmälan, inom 14 dagar från det datum vi fakturerar avgiften.

Senast 26 oktober 2025 betalas ytterligare 5.500 SEK, resterande betalas 45 dagar innan resan börjar. Vid senare avbokning än 26 oktober kvarhåller Fokus både bokningsavgiften och de 5.500 SEK som betalas senast 26 oktober. Är betalningen sen men avbokning sker efter 26 oktober äger Fokus rätt att begära den försenade betalningen på den förfallna betalningen.

Vid senare avbokning än 45 dagar innan resan börjar debiteras hela priset även om allt inte betalats i tid.

Deltagarantal och ev. pristillägg:

Blir vi färre än 5 deltagare måste vi ta ut 1.800 kr extra per resenär för resan.

Blir vi färre än 4 deltagare måste vi ta ut 3.000 kr extra per resenär för resan.

Gäller oavsett till vilket pris som bokats.

Vi undviker i möjligaste mån att ställa in resan.

Vi råder alla resenärer att ha avbeställningsskydd. Det skyddar vid avbeställning på grund av sjukdom eller liknande.

 

Försäkringar

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. I dessa tider är avbeställningsskydd viktigt.

 

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du är i riskgrupp. 

 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

 

Resevillkor (läs mer här)

BOKA NU

© Fokus Fotoresor, Ågerup 202, 243 92 Höör        

info@fokusfotoresor.se, +46 (0)730 662 007

Org.nr. 559266-0491

  • Facebook
bottom of page