top of page
_bru9769-2croplite.jpg

ZIMANGA– FOTOGRAFERING I VÄRLDSKLASS

Översikt

SYDAFRIKA – ZIMANGAS MAGISKA ÖGONBLICK

FOTOGRAFERING AV AFRIKAS VILDA FAUNA I ABSOLUT VÄRLDSKLASS 
Nyhet för 2024: All-inclusive och utnyttjande av liggplatser på jeeparna för låg fotovinkel

54 700 SEK              EN PLATS  

TIO DAGAR, NIO NÄTTER (OBSERVERA! LÄNGDEN PÅ RESAN)
3 – 12 AUGUSTI 2024
 

LEDARE/FOTOGUIDE: BRUTUS ÖSTLING M.FL.
 

Ska man resa så långt som till Sydafrika är det ett slöseri att snåla med dagar. Därför har vi en längre resa än vad andra har.

 

NYTT FÖR 2024: All inclusive, nu även alla extra drycker med mera. Därtill användning av Landcruiser där man kan ligga ner och fotografera från låg vinkel.

 

Zimanga är ett reservat helt ägnat åt fotografer med fotografiskt spännande game-drives och med helt unika fotogömslen ursprungligen konstruerade av den ungerske fotografen Bence Máté. Ytterligare några har tillkommit, inriktade på svårfotograferade arter.

 

Att Zimanga innebär fotograferingsmöjligheter i världsklass är en sak, men vistelsen här innebär också rena rama lyxsemestern. Boendet är liksom maten förstklassig. Lodgen med de friliggande husen är belägen mitt i reservatet, det är nära för både gömslen och game-drives. Och vi har valt den lyxiga fantastiska lodgen, för känslan av semester, gott om utrymme, vi bor i egna hus, inte i trånga rum! Ändå kostar det  inte mer per fotodag. 

 

Två av gömslena är nattgömslen, med plats för upp till fyra fotografer. Vi fotograferar genom glas i nivå med vattenytan, vi sitter själva ”under vattenytan". Gömslena är byggda så att flera elefanter skulle kunna ”hoppa” på taket utan risk för oss. Bakom "fotograferingsdiket” har var och en sin egen säng och i ytterligare ett par bakre rum finns kök och badrum. 

 

Flera gömslen är ägnade åt fågellivet, och man fotograferar även här längs vattennivån eller marknivån vad gäller gamgömslet. Det senare rymmer fyra fotografer, och det besöks dagligen av upp till tjugo–trettio gamar och rovfåglar. Bakgrunden ligger någon kilometer bort. Vanligt är besök av vårtsvin eller fläckig hyena, iband även av piggsvin. Unika möjligheter att frilägga gamarna eller däggdjuren mot en softad bakgrund långt bort.

 

Zimangas nattgömslen har på några år fått allt fler arter som mer eller mindre regelbundna besökare. I början var det mest afrikanska bufflar, trubbnoshörningar och vårtsvin och ibland lejon eller elefanter. Till de oregebundna men återkommande gästerna hör nu också fler arter av antiloper, giraffer, zebror, fläckiga hyenor och leoparder, och på senare tid ibland även serval och, dock mycket sällsynt, brun hyena och karakal.

 

Zimanga skapades av Charl Senekal, manager, fotograf och doktorand i zoologi. Han var trött på alla privata reservat som ville tjäna pengar på jägare som köper in sig för att i ett litet inhägnat område kunna skjuta storvilt, alltså det man brukar kalla troféjakt. Zimanga skapades därför för fotografer och naturintresserade. 

Eftersom reservatet arbetar med att rädda noshörningar och elefanter har man fjorton beväpnade vakter som både dag och framför allt nattetid bevakar reservatets åtråvärda djur mot tjuvjägare. Som besökare hjälper vi till att finansieras detta arbete.

 

Zimanga ligger i sydvästra delen av Zululand. Reservatet är ungefär 13 kilometer långt och har nyligen utvidgats när man inkorporerade mark som tidigare tillhörde sockerodlingen (det är Charls bröder som driver sockerodlingen).  

 

Brutus har besökt reservatet ett tiotal gånger sedan 2015 och haft med sig grupper fem gånger. Numera är Zimanga bra för fotografering även under andra årstider, men vi har hyrt reservatet exklusivt under den kanske bästa årstiden, juli–augusti. Vi satsar stort på sommaren 2022, i Sydafrika är vår sommar vinter och torrperiod. Vid det laget hoppas vi att effekterna av covid19 ska vara till stor del över.

 

Men det är inte bara fotograferingen som är förstklassig. Det gäller även boendet och maten. Lodgen med de friliggande husen är beläget mitt inne i reservatet, och det är med andra ord nära till alla gömslen och vi kan även börja safariturerna utan långa körsträckor. 

Vi bor i egna hus. Varje hus har en egen terass med utsikt ut över reservatet. Inredningen är konstruerat helt med tanke på fotografer, det finns mängder med eluttag och två arbetsbord i varje dubbelhus. Eftersom Charl själv är fotograf vet han vad som uppskattas, och han har varit ytterst delaktig i utformandet av både boende och gemenskapsutrymmen. Bredvid den öppna matsalen  med terass och en imponerande utsikt över reservatet finns ett projektorrum, för ovanlighetens skull med en förstklassig projektor, som gör bilderna rättvisa. Här håller vi under de tio dagarna en eller två mindre workshops, förutom att vi tittar på varandras bilder.

 

Reservatet har i dag ett antal lejon, många trubb-  men även enstaka spetsnoshörningar, geparder, leoparder, fläckiga men också enstaka bruna hyenor, schabrakschakaler, serval, gnuer, en stort antal afrikanska bufflar, zebror, en mängd antiloper och andra däggdjursarter, och natrurligtvis mängder av vårtsvin. Men området har också en relativt stor grupp elefanter, strax under trettio, och därtill giraffer. Flera hundra arter av spännande fåglar besöker eller häckar i reservatet. För fåglarna finns flera gömslen, både fågelbad (som ibland även besöks av manguster) till två enkla biätargömslen. Och narturligtvis måste man nämna gamgömslet högst upp på en bergskulle, troligen det bäst ägnade fotografering i hela Afrika.

 

Zimanga erbjuder fantastiska fotomöjligheter av många av de sydafrikanska däggdjuren. Under mer än tio år höll en flock afrikanska vildhundar till i reservatet, men förhoppningen är att inom något år återuppta arbetet med att rädda denna hotade art. Under dessa tio år bidrog Zimanga till att minst tio nya flockar kunde bildas i andra reservat ocvh nationalparker även utanför Sydfafrika.

 

Många av reservatets djur kan vi fotografera på ”klassiska” game-drives; guider och ledning hjälps tillsammans med reservatets fjorton beväpnade vakter åt att hålla koll på var många djur befinner sig och man hjälper varandra. Det gör att vi oftast vet vart vi ska bege oss, fast ibland kan valen istället bli svåra. 

Gömslena ligger vid vattenhål med ett par undantag. Två av dessa gömslen är nattgömslen med artificiell belysning. I nattgömslena är det plats för fyra fotografer, och bakom ”fotograferingsdiket” finns en säng för var och en (så man kan turas om att vila medan en eller två håller bevakning). Och bakom det rummet finns dessutom ett kök och ett badrum med vattenspolad toalett. Nattgömslena har så klart el, i köken finns mikrovågsugn så att man kan värma upp maten, vattenkokare, kylskåp och vad man kan tänkas behöva. Vattenhålen besöks av alltifrån vårtsvin, trubbnoshörningar, afrikanska bufflar, antiloper till lejon, leoparder, elefanter och ibland också serval och hyena. Medan det är ljust kommer ibland giraffer och dricker. De bildmöjligheter som ges, brukar jag säga, motsvarar många gånger bilder jag kanske bara drömt om. 

Nattgömslena besöks också av många fåglar när det är ljust, på eftermiddagen och på morgonen, och på natten av till exempel fläckuv.

I lagungömslet fotograferar vi mängder av olika vadarfåglar, större och mindre, det besöks hela tiden av gråfiskare, hägrar av olika slag och en rad andra spännande fåglar som vattentjockfot, vithuvad visseland, bronsibis, vårtvipa, rallbeckasin och skuggstork. Därtill krokodiler som vi alltså också kan fotografera från vattennivå.

 

Flodhästarna och krokodilerna håller till större delen till i reservatets stora damm, där floden rinner ut. En nyinköpt, specialbyggd båt konstruerad för fotografering ger oss stor rörlighet och tillåter oss att komma i låg fotograferingsnivå för dessa djur.

 

De tio dagarna innehåller en varierad kombination av gömslen och game-drives. Jeeparna har fyra rader, varje fotograf har vanligen en egen rad. Off-roadkörning är tillåten i hela reservatet, så länge det inte innebär att vi stör djuren på ett sätt som vi inte vill. På några ställen kan täta buskage och lera göra det svårt och riskabelt att lämna ”vägen”.

Förutom vår egen fotograf på plats för att hjälpa den som så önskar är guiderna själva mycket duktiga fotografer som ser till att placera jeepen på bästa sätt i förhållande till djur och ljus. Hendri Venter är till exempel en av Sydafrikas bästa safarifotografer.

Vi hyr hela reservatet för oss själva. Inga andra fotografer som trängs om fotoobjekten, och vi slipper definitivt uppleva safarifordon som står i kö.
 

Ska man resa så långt som till Sydafrika är det ett slöseri att snåla med dagar. Därför har vi en längre resa än vad andra har.

 

Och vi har valt den lyxiga fantastiska lodgen, för känslan av semester, gott om utrymme, vi bor i egna hus, inte i trånga rum! Ändå kostar det  inte mer per fotodag. 

Vi har valt mitten av augusti för att juli-augusti är bästa tiden, men också för att mitten av augusti innebär att vi lättare kan fotografera vintergatan på natten, ingen måne som stör.

Gömslena är i absolut världsklass. De är byggda så att man fotograferar både fåglar och däggdjur från vatten- eller marknivån. 

 

Off-road-safari är möjlig överallt i reservatet, så länge vi inte riskerar att störa djuren. 

 

Genom att vi är ensamma på reservatet ingår minst tre gömslenätter för varje deltagare.

 

När det gäller vissa djur går vi ibland till fots, det kan gälla till exempel geparderna som vi då kan fotografera från marknivå. Och vildhundar om dessa har hunnit återintroduceras. 

 

Från 2024 kan vi även använda Landcruiser där man kan ligga ner och fotografera från låg vinkel.

 

Zimanga har även mycket storvilt, antiloper, gnuer, bufflar, vilket är intressant i sig, men det är inte ovanligt att vi även får följa jakter där lejon eller geparder försöker fälla ett byte.

 

Flodhästarna och krokodilerna håller till i reservatets stora damm, där floden rinner ut. Vi går ur jeeparna och fotograferar från marknivåm, som i princip bir vattennivån, om man lägger sig ned.

Boendet är liksom maten förstklassig. Lodgen med de friliggande husen är belägen mitt i reservatet, det är nära för både gömslen och game-drives.

 

Gamgömslet rymmer fyra fotografer och besöks dagligen av upp till tjugo–trettio gamar och ofta även  rovfåglar. Men även av vårtsvin eller fläckig hyena, en del dagar även av piggsvin. Unika möjligheter att frilägga gamarna och däggdjuren mot en softad bakgrund långt bort.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

PRELIMINÄRT DAGSPROGRAM

 

Resan påbörjas och avlutas på Durbans flygplats

Dag 1 
Vi hämtas på morgonen på Durbans flygplats, så att vi kommer till Zimanga för att både hinna äta litet lunch och göra oss hemmastadda i våra boenden. Efter en kort genomgång av Brutus och guiderna på Zimanga blir det safari eller gömslefotografering vid 15–15.30.

Dag 2–9 
Under dessa dagar kommer vi att växla mellan gömslefotografering och game-drivesbåde morgon och eftermiddag. Vi kör en aktivitet på morgonen och en på kvällen. Vi följer ett färdigställt schema vars syfte är att ge alla deltagare samma antal game drives och gömslefotograferingar. Under en eller ett par av dagarna håller Brutus en liten fotoworkshop och så ska vi ju titta på varandras bilder en eller två gånger. Men tanken är att man mellan morgon- och eftermiddagsaktiviteterna ska kunna antingen få njuta av litet lyxig semester eller hinna bearbeta bilderna, för den som vill det.

Dag 10
Morgonsafari/gömslesittning och efter det frukost/brunch. Sedan hämtas vi och körs till Durbans flygplats. 

information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

3 – 12 augusti 2024

Nio nätter, tio dagar

 

Pris 

54 700  kr   (tio dagar, nio nätter)  (OBS! Längden på resan)

Anmälningsavgift 6 000 SEK

Reseledare/fotoguide

Brutus Östling

Resevärd: Agneta Östling

Antal deltagare

Min 14 / Max 18 fotografer

Inkluderat i priset

Boende i Zimangas lyxiga hus/rum, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck, transfer från Durbans flygplats till Zimanga och tillbaka.

Del i hus/lägenhet, game-drives och tillgång till gömsle enligt ett schema.

 

Boende

Boende och mat är av lyxigare art. Samtidigt råder en mycket avslappnad stämning på lodgen.

Inte inkluderat i priset

Flyg tur och retur till Durban, Sydafrika, dricks, alkoholhaltiga drycker och läskedrycker med mera som beställs extra, försäkringar och annat av personlig karaktär. Avbeställningsskydd.

Dricks till lokala guider och lodgens servicepersonal (man brukar ge 10 USD per dygn till guiden, till servicepersonalen varierar det, men vi brukar rekommendera 10 USD per dygn).

 

Enkelrumstillägg (i mån av plats)

6 000 kr

Extra resevillkor för denna resa:

Vårt pris är kalkylerat utifrån minst 14 deltagare och en eurokurs på 10,60. Se även nedan.

Resans början och slut

Resan börjar och slutar på Durbans flygplats, exakt tid meddelas senare.

Kamerautrustning

Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv  (till exempel motsvarande 24 mm på en normalzoom) till längre teleobjektiv. På safari med jeep och till fots är objektiv som en zoom 80/100-400 mm eller 100/200–500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm.

I gömslena använder vi allt från vidvinkel 16 mm till 400–600 mm (fullformat). Djuren står ofta bara tre meter ifrån oss. Och för det mesta fungerar en 24–105 mm-zoom utmärkt, men handlar det om giraffer eller elefanter krävs i vissa fall en vidvinkel på 16 mm (fullformatshus) eller motsvarande. 

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ finns i alla gömslen. Ett enbensstativ kan vara användbart under våra game-drives. Ett enkelt lättviktsstativ kan vara bra om tillfälle ges till nattfotografering utanför nattgömslena.

Kläder

Vinter i Sydafrika i augusti är som en mer ordinär svensk sommar, 16-25°, på morgonen och kvällen kan det bli kallare, en varm tröja, långbyxor och en jacka är bra att ha. Vanliga gymnastikskor fungerar för det mesta. på lodgen något ledigt, till exempel sandaler eller luftiga gympaskor. Solskydd för huvudet är viktigt.

Gömsleklädsel

I gömslena ska vi ha svarta eller mörka tröjor, om möjligt med långa ärmar. Då gör vi oss mer osynliga för i synnerhet kattdjuren. Tunna mörka fingervantar rekommenderas starkt för vidvinkelbilder i nattgömslena, de ljusa fingrarna syns lätt genom gömsleglaset . Tunn så kallad rånarhuva kan man använda, dock är fingervantar för vidvinkelbilderna viktigast.

Tillgänglighet

Boendet, fordonen och gömsena har en del begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet. Ring oss gärna och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver inte visum tillSydafrika. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass.

*Betalningsvillkor för sen bokning / sista platsen

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor. Anmälningsavgiften inbetalas via faktura inom fyra dagar i samband med anmälan, resterande belopp betalas senast den 5 juli. Priset beräknades för två år sedan. Eventuella valutatillägg betalas tre veckor efter resan. Vi vet inte kursen för den sista betalningen till Zimanga förrän då. 

Anmälningsavgiften är 6 000 kr.

 

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Resenär ska ha försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem. 

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk

Våra resor är tänkta för svenskspråkiga/skandinaviska grupper. Vi försöker hålla oss till svenska och skandinaviska deltagare. Resorna är öppna för andra nationaliteter vilket innebär att gruppen i vissa fall kan vara internationell.

Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Boka
bottom of page